Sosyal Medya

Coğrafyamız

İranlı parlamenter: Elçilik saldırısında İngiliz Şiiliği’nin ayak izleri görülüyor

Ayetullah Kaşani ve Mansur Hakikatpur, İran’daki Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıların arkasında, İngiliz Şiiliği adı verilen radikal grubun olduğuna işaret etti.



Ayetullah KaÅŸani ve Mansur Hakikatpur, Ä°ran’daki Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıların arkasında, Ä°ngiliz ÅžiiliÄŸi adı verilen radikal grubun olduÄŸuna iÅŸaret etti. 
 
Suudi Arabistan’ın Åžii alim Ayetullah Nim Bakır en-Nimr’i idam etmesiyle iki ülke arasında baÅŸlayan kriz Suudi Arabistan’ın MeÅŸhed KonsolosluÄŸu ve Tahran BüyükelçiliÄŸinin basılması ve ateÅŸe verilmesiyle daha da tırmanmıştı. 
 
Büyükelçilik ve konsolosluk binalarının yakılması sonrası Suudi Arabistan, Ä°ran ile diplomatik ve ekonomik iliÅŸkilerini kesmiÅŸti. Suudi Arabistan’ın  Ä°ran ile diplomatik iliÅŸkileri kesmesi sonrası bazı Körfez ve Afrika ülkeleri de Ä°ran ile diplomatik iliÅŸkilerini kestiklerini açıklamıştı.
 
Ä°ran’daki Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırı sonrası açıklama yapan CumhurbaÅŸkanı Hasan Ruhani, baskını kınamış, Ä°stihbarat ve İçiÅŸleri bakanlıklarına olayı araÅŸtırmaları, adalet bakanlığına ise olayla ilgili soruÅŸturma baÅŸlatması talimatı vermiÅŸti. 
 
CumhurbaÅŸkanı Ruhani’nin talimatıyla baÅŸlayan soruÅŸturma çerçevesinde, Suudi Arabistan Büyükelçilik binası baskınına karıştığı iddiasıyla birçok kiÅŸi gözaltına alındı.
 
Suudi Arabistan’ın Ä°ran’daki misyon binalarına yapılan saldırıyla alakalı açıklama yapan Ä°ran Meclisi Milli Güvenlik Komisyonu BaÅŸkanvekili Mansur Hakikatpur, “Suudi Arabistan büyükelçilik binası baskınında Ä°ngiliz ÅžiiliÄŸi’nin ayak izlerinin görüldüğünü” açıkladı.
 
Suudi Arabistan Büyükelçilik binasının basılması olayında Ä°ran Devrim Muhafızları ve Gönüllü Halk Güçleri’ni (Besic) suçlayanlara cevap veren Hakikatpur; “Sipah’ın (Ä°ran devrim Muhafızları) ve Besic’in (Gönüllü Halk Güçleri) bu  konuda suçlanması büyük haksızlıktır” dedi.
 
Ä°stihbarat Bakanlığı ve gücenlik güçlerinin baskınla alakalı ciddi bilgilere ulaÅŸtığını belirten Hakikatpur; “Ä°stihbarat Bakanlığı ve güvenlik güçleri, büyükelçilik baskınının arka planında Ä°ngiliz ÅžiiliÄŸi akımına mensup kiÅŸilerin bulunduÄŸuna dair ciddi bilgiler öğrendi” ifadelerini kulandı.
 
Ä°stihbarat Bakanlığı ve güvenlik güçlerinin elde ettikleri bilgileri açıklayarak gerçekleri ortaya koyacaklarını ifade eden Hakikatpur, yetkililerden Ä°ngiliz ÅžiiliÄŸine mensup kiÅŸileri cezalandırmasını istedi. 
 
Ayetullah Kaşani: Büyükelçiliğe saldırı suç ve hainliktir
 
Tahran Cuma Namazı Hatibi Ayetullah Muhammed KaÅŸani, Suudi Arabistan’ın MeÅŸhed’de ki konsolosluk ve Tahran’da ki büyükelçilik binasına yapılan saldırıları “suç ve hainlik” olarak tanımladı.
 
Suudi Arabistan büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırının ülkeye nüfuz eden düşmanın hizmetinde olanlar tarafından yapıldığını, cahil kiÅŸilerin ise bu saldırıya alet edildiÄŸini söyleyen Ayetullah KaÅŸani; ‘’Düşman arkadan bu hareketi yönetmiÅŸtir ve bundan dolayı top düşmanın eline geçmiÅŸtir ve düşmanlıklar artmıştır’’ ifadelerini kullandı. 
 
Suudi Arabistan’ın diplomatik temsilciliklerine yapılan saldırıların mazur görülemeyeceÄŸinin altını çizen Ayetullah KaÅŸani; ‘’Ä°lk günden beri hükümetin yanı sıra yargı erki ve meclis de bu saldırıları mahkum etmiÅŸtir’’ dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.